В няколко села в община Видин са разрушени мостове и асфалтова настилка. Прекъснати са водопроводи и са наводнени къщи. Продължават високите води на река Янтра край Велико Търново. Преливат язовирите "Ал. Стамболийски" и "Йовковци".

В Добрич все още се работи по отстраняването на щетите в следствие на падналите вчера сутринта валежи.

Сериозни поражения има и в област Кърджали, където е застрашен главният водопровод за гр. Кърджали. Подкопани са устоите на мост между градовете Кърджали и Момчилград. Войници са в готовност да евакуират жителите на застрашените от ново наводнение села в община Шумен.

В силистренското село Иширково пожарникарите работиха цяла нощ. Зеленчуците и покъщнината на хората са унищожени. Водата отнесе метални и бетонни огради. В село Иширково училището и детската градина са необитаеми.

Поройният дъжд, който валя снощи в Пловдивско, наводни ромската махала в Садово. Двайсет домакинства прекараха нощта под открито небе заради срутени стени на домовете им и наводнения.

Правителствената Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи реши да финансира възстановяването на 203 засегнати от наводненията жилищни и обществени обекта. Държавата ще задели малко над 4 200 000 лева. Комисията реши чрез кметовете на общини да се поръчат 66 сглобяеми къщи от типа "сандвич", в които да бъдат настанени останали без подслон семейства, както и да построи наново други 14 разрушени къщи. За ремонт на по-слабо разрушени жилища държавата ще отпусне милион и двеста хиляди лева. 

В Своге започна възстановяването на щетите от наводненията в началото на юни. Тогава след обилни валежи през града премина вълна с височина 2 метра. Комисията по бедствия и аварии отпусна около една пета от необходимите за възстановяване средства. Около 920 000 лева е оценката на щетите от наводненията в общината. От Комисията за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи са отпуснали 190 000, които ще стигнат за поправката на четири въжени моста.

"Искам да кажа, че са крайно недостатъчно тези пари, няма да стигнат за водопроводи. Имаме и около 500 молби на граждани", заяви Емил Иванов, кмет на Своге.

Парите няма да стигнат за възстановяването на моста към село Желен, по който доскоро е минавал и ученическия автобус от селото към Своге.

"Освен за пешеходен мост не може да се използва за друго. От тук не може да мине кола", посочи Валентин Михайлов, заместник-кмет на Своге. Конструкцията на моста е изместена от силата на водата. Общината вече е започнала възстановяването на част от инфраструктурата със собствени средства - включително и на градския стадион, на който точно преди месец можеше единствено да се плува.


Водата още не се е оттекла, а жителите на с. Хан Крум са изправени пред нова опасност от наводнение. Река Врана може рязко да повиши нивото си и да прелее, заради изтичането на вода през спукана стена на язовира в Търговище. Кметът на селото е готов да евакуира всички хора, живеещи в долната част на селото.

"Ако забележа, че нивото се качва застрашително, съм предупредил хората, че ще пусна сирената и чуят ли сирената да вие трябва да напускат къщите и да бягат по високите части", каза Стоян Батов, кмет на с. Хан Крум.

Александър Христов ще се опита да спре стихията с чували пълни с пясък. Той и 86-годишната му майка са готови да бягат при ново настъпление на водата.

"Ако дойде нова вода съм застопорил вратите с каменно брашно и пясък, за да не може да влезе водата при евентуално ново наводнение и ще излизам навънка. С майка ми съм на 86 години, в момента е в съвета, няма къде да я приютим", казва потърпевшият Александър Христов.

По поречието на реките Врана и Камчия са поставени наблюдатели, които на всеки половин час ще докладват на кметовете за нивото на реките.

До няколко седмици България ще получи отговор от Европейския фонд за солидарност на молбата ни за помощ за пострадалите от наводненията. Министърът на финансите Милен Велчев уточни, че се надява сумата, която ще получим, да се доближава до поисканите 75 милиона евро.