Русенска област отново е залята след осем часа проливен дъжд без прекъсване. Излели са се над 34 литра на кв. м. Има унищожена пътна инфраструктура, наводнени къщи, но няма човешки жертви.

Истински порой блокира и Свищов за около 40 минути тази сутрин. Районът на жп гарата в града е наводнен. Дъждът е блокирал коли в района на свищовските села Царевец и Совата.

Заради обилните дъждове ръководството на Стопанската академия в Свищов отложи с 20 минути тегленето на темата на днешния изпит по икономическа география на България.

Нивото на река Янтра в Габрово се е повишило с три метра. Залят е един от мостовете в града. Вълната се очаква да достигне Велико Търново около обяд. Предупредени са всички кризисни щабове в застрашените общини.

Вследствие на поройния дъжд язовир "Христо Смирненски" край Габрово прелива с 40 сантиметра. Дъждът предизвика свлачища в пет квартала на Габрово. Наводнен бе и етнографският комплекс "Етъра".

През изминалата нощ в Силистренско са паднали 100 литра дъжд на квадратен метър. Нивото на язовир "Цар Самуил" е достигнало критичния максимум.

Заради проливните дъждове, спешно е свикана експертната група на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет.

Директорът на "Гражданска защита" генерал Никола Николов съобщи, че е отправено искане към правителството за допълнителни средства за възстановяване от наводненията, но досега кабинетът в оставка не е дал отговор.

Генерал Николов призова фирмите също да помогнат за възстановяването на наводнените райони, като за оказаната помощ ще им бъде заплатено.

Близо 25 000 лева са събрани до момента от Българския червен кръст в помощ на пострадалите от наводненията райони. Сумата е натрупана основно от дребни дарители, дали между 5 и 50 лева. Първото дарение, непосредствено след откриването на сметката е на фармацевтична фирма, превела 10 000 лева по сметката на БЧК и предоставила медикаменти за 28 000 лева, които днес ще бъдат разпределени за пострадалите райони. Към засегнатите селища днес потегли и още един ТИР с облекла, дрехи, храна и легла.
Всички хора, които имат нужда от помощ могат да се обръщат към съответните областни администрации, които осъществяват връзката с червения кръст.

От Българския червен кръст съобщиха, че много хора се обаждат в организацията като искат да дарят предмети, които няма как да бъдат приети. Ето защо от БЧК ще обявяват всички тези дарения на сайта си и ще осъществяват връзката между областните администрации и дарителя.

Шуменска област е сред районите, които бяха засегнати най-сериозно от наводненията в страната. Потопът унищожи 53 000 декара земеделски земи. Десетки жители останаха без домове. Жителите на най-пострадалото село Бял бряг ще сезират прокуратурата, от която очакват да посочи виновните за пораженията след потопа.

Изпускането на води от големите язовири се разрешава от Министерството на околната среда и водите. Тези разрешения са заложени в графиците, които министърът одобрява всеки месец.

В тях предварително е записно какво трябва да се прави при спешни случаи.

Според експертите от МОСВ причина за последните наводнения не са изпуснатите води от язовирите, а непочистените дъна на реките.

Повече от 100 адреса са отводнили аварийните екипи на "Софийска вода" за изминалите два дни. Проблемът с наводнените улици на града произлиза от факта, че столицата беше затрупана с боклуци цяла седмица и не беше почистена преди дъждовете. Отводняващите екипи работят денонощно и са на повикване.