За четвърти пореден ден, Стара Загора днес е обгазена със серен диоксид.
Зрители на Би Ти Ви сигнализираха, че въздухът над Стара Загора мирише на сяра, и при престой на открито предизвиква парене и дразнене в гърлото. За два евентуални източника на обгазяване, се притесняват хората в областта - централите в "Марица-Изток" и полигона "Змейово".

Най-голямата централа в комплекса "Марица-Изток 2" от днес работи с половината от мощностите. Причината са текущи ремонти, а не неизправности в системите.

"Няма необичайни манипулации в централата които да ни навеждат над мисълта, че нещо извънредно е направено, за да бъде обгазена Стара Загора", заяви Велизар Пачеджиев- заместник-директор на ТЕЦ “Марица-Изток 2”.

През последните 3 дни централата е работила на 65% и според еколозите в централата, концентрацията измервана тук е под нормите. От енергийното министерство признаха, че нито една сероочистваща инсталация не е работела по време на обгазяването. Кметът на Стара Загора не изключи замърсяването да идва от полигона "Змейово". Но началникът на полигона е категоричен, че в събота и неделя, когато имаше вредни емисии, изпитателният полигон на армията не е работел. Само в петък са изпитвани 12 милиметрови трасиращи боеприпаси и гранати.

"Взривните вещества, с които работим не съдържат елемента сяра. Така че не може да се получи серен диоксид", поясни подп. Дечко Колев - началник на ЦАТИП "Змейово”. 

Така никой не се признава за източник на замърсяването, а произходът на серния облак продължава да ражда догадки.

Пловдивската военна прокуратура е прекратила делото срещу полигона "Змейово" за обгазяването на Стара Загора миналото лято, поради липса на доказателства.