Повече от 200 къщи в ямболските села Дражево и Кабиле бяха наводнени след проливния дъжд, паднал в района късно снощи. Унищожена е селскостопанската реколта.

Водата е отнесла по пътя си огромни асфалтови блокове от пътната настилка. Стихията е оставила наводнена и напълно негодна покъщнина и удавени селскостопански животни.

С помпи хората от засегнатите села се опитваха да отводняват залетите приземни етажи на къщите си.

Нивото на язовира край село Дражево остава в критично състояние. Водата му е преляла през преливника и триметрови вълни са залели селото.

Количеството на падналите през последната седмица валежи в Ямболско е с близо 150 процента повече от средната норма за месец юли.

Река Лом продължава да прелива и през изминалото денонощие наводни къщи и дворове в два от кварталите на Русе.

Възможно е вълната да достигне до западната промишлена зона на града.

Там водата е стигнала в района на предприятието за химическо чистене "Свежест". Предупредени са хората, които живеят и работят в този район, че е възможно реката да наводни и тази част на града.

Арабски бизнесмен дари на БЧК в Търговище 10 хиляди долара. С тези пари по волята на дарителя ще бъдат осигурени храни, дрехи и постелки за пострадалите в село Дралфа. Десетки семейства там продължават да са във временните убежища, защото къщите им са разрушени.

За набиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията Българският червен кръст откри специална банкова сметка.

Сметката за набиране на средства в помощ на пострадалите от наводненията е номер 100 003 0250. Банковият код на сметката е 621 763 07, "Булбанк", клон "Калоян".

Движението на влаковете през Северна и Североизточна България постепенно се възстановява, съобщиха от Българските държавни железници. От вчера, с по-малка скорост, вече преминават влакове по линията Попово-Провадия, която беше един от най-проблемните участъци. През Горна Оряховица вече се движат и дневните влакове от София до Варна и обратно. БДЖ осигурява превоза на пътници през проблемните участъци с автобуси. Международните влакове между Истанбул и Букурещ, все още се движат по обиколен маршрут - през София.