Спад в качеството на зърното и намалена реколта. Това прогнозират експерти, като резултат от поройните дъждове върху зърнената реколта.
Въпреки това, зърното от новата реколта ще е достатъчно, за потреблението в страната.
Последните валежи в страната са се отразили силно негативно върху качеството на зърното, твърдят експерти от бранша.
"Рязкото падане на хектолитъра на зърното, като от тус качеството и рандемана на брашното ще е доста по-лош. Поради недостиг на слънцестоене ще имаме и по-ниски добиви", каза Христо Миленков, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
В момента добивите са около 280-290 килограма от декар, като оптимистичните очаквания са да достигнат 330 килограма. Очакванията от преди месец за свръхпроизвоство на зърно вече са нереалистични, смятат в държавната агенция
"Реколтата ще бъде от порядъка на около 3.2 милиона тона. От тях 2-2.2 тона са твърдо потребление. Което означава че ще стигне и ще остане малко за износ, разбира се ако качеството позволи това", допълни Миленков.
В момента и останалите страни в Европа изпитват недостиг от зърно
"От тук следва че цените на зърното, ако бъде прибрано читаво, ще са доста по-добри от очакваното", каза Христо Миленков.
Миленков прогнозира начални цени от 165-170 лева на тон. той изрази надежда че следващите 12 дни ще бъде сухо и стопаните ще приберат реколтата. В началото на седмицата ще стане ясен и точният размер на щетите върху зърното от наводненията