
Колкото по-голям, вкусен и красив е зелникът, толкова по-здрави са хората тук. Така казват майсторите на рилския зелник. Освен тесто, яйца и зеленина, да стане добър зелникът си има и тайна:
"С много любов го правя, надявам се да го направя", разкрива една от майсторките.
Вкусното ястие с много зеленина е един от символите на Бели Искър.
"Символ е на здраве, на нашето село, на планината, на климата, на всичко това."
Тази година над 40 зелника премериха сили за приза най-вкусен и красив зелник. Комисия начело с вицепремиера Николай Василев, опитваше от всеки зелник. Докато избере най-вкусния зелник. А той се оказа зелникът на ротарианското дружество от Самоков.
Днешната дегустация изненада вицепремиера Василев:
"Да ви призная досега не бях почитател, но вече ще наблегна на това произведение."
Важното е да има ентусиазъм и да гледаме живота от хубавата му страна, признава организаторът на празника, социологът Мира Янова. Според нея зелникът заслужава своя празник.
"Според мен, защото българите обичаме да си похарваме и кулинарните традиции заслужава да бъдат продължени", каза Мира Янова.
Докато едни гледаха зелници, други похапваха кебапчета, трети се разкършиха на хорото, всеки както разбира празника на зелника.