От няколко години шофьорите са задължени да лепят на предното стъкло на автомобилите стикер за преминат годишен технически преглед. От началото на тази година към него се добави и винетката. А от юни вече са въведени стикери и за "Гражданска отговорност".

Проверка на Би Ти Ви установи, че правителството не е предвидило лесен начин да се подменят стикерите, когато стъклото се счупи.

Иво Зайн е бизнесмен. Кара старичък "Опел Астра":

"На пътя по "Цариградско шосе", когато се движех и от предната кола хвръкна от гумата камъче и се удари в стъклото."

Пукнатината дразни погледа на водача:

"Имам пълно Каско и затова искам да подменя стъклото."

Но на счупеното стъкло стоят два защитени стикера - годишна винетка и технически преглед. Винетката струва 54 лева, а прегледът - 25. За да не плаща двойно, Иво трябва им извади копия.

Ако иска да получи дубликат на стикера си, Иво трябва да мине по специално производство. То започва в неготово РПУ.

Там попълва молба за служебна бележка, която да занесе в Агенция "Пътища". Молба се приема само в районното, където е станало произшествието. За късмет на Иво стъклото му се е пукнало в София, а не да кажем в Монтана.

На близък паркинг офицерите от пътната група правят оглед и сверяват документите.
Обикновено полицаите не оглеждат коли по всяко време.

"Всеки вторник и четвъртък се извършва оглед тука на този паркинг за проблемите свързани с подмяната на винетния стикер", поясни

При проверката Иво научава, че няма начин да спаси стикера от техническия преглед. Понеже липсва регламент за замяна на този вид стикери, ще се наложи да мине прегледа предсрочно.

Обикновено полицейската служебна бележка се получава в сряда. Снабден по изключение с документа днес, Иво се отправя към Агенция "Пътища". Той не е първият, който иска дубликат.

"По принцип много хора идват, броят е вече някъде около 2500 за цялата страна говорим, а тук в София при нас на пл. "Македония" приблизително към 500 броя", обяснява

С наша помощ и след като представи цял наръч документи, Иво взе дубликат на винетката си само за три часа. Ако имаше стикер за "Гражданска отговорност", трябваше да ходи с молба и при застрахователя си.

Докато държавата измисли по-лесен и законен начин, хората да подменят винетките си, те се спасяват при майстори-стъкладжии, които умело пренасят стикерите от старото на новото стъкло. От два сервиза потвърдиха пред нас, че извършват тази операция, но естествено отказаха да бъдат снимани.