Британската дизайнерка Хелън Стори създаде модна линия дънки, които имат катализатор в плата и могат да прочистват замърсения въздух, съобщи "Ню сайънтист".

Авангардната новаторка, която навремето обличаше Мадона и други знаменитости, а сега се ориентира към екомодата, напоява дрехите от колекцията си Catalytic Clothing с наночастици от титанов двуокис.

Хелън Стори изчислила, че всеки неин чифт дънки, импрегниран с катализатора, е в стояние да почисти до 10 гр вредни натриеви окиси и да ги превърне в безвредни нитрати, които се отмиват при прането.

Ако в нейния град Шефийлд трябва да бъдат обезвредени дневно 3 тона от тези вредни газове, за да се стигне до безопасните нива на замърсяване на въздуха, Стори би трябвало да обуе 300 хил. от нейните съграждани със своята екопродукция.

Това не е първият природозащитен фешън опит на Хелън Стори. Преди време името й нашумя с нейната "бързоразтворима рокля". Тя беше показана на изложба в Музея на модата в Шефийлд. Посетителите на експозицията имаха възможност да видят как се разтваря тоалетът във вода за броени секунди.

Според самата дизайнерка мисълта за създаване на необикновената рокля я споходила, след като разбрала колко вредна е за околната среда непрекъснатата смяна на модните тенденции.

Само във Великобритания за година се изхвърлят около 1,45 млн. тона дрехи. А тоалетът на Хелън Стори не изискваше грижи и рециклиране. Той беше безвреден за околната среда и не оставяше след себе си почти никакви следи.