Агенциите коментират, че между страните-членки има големи различия по отношение на бюджета. Франция не иска орязване на облагите за нейните фермери, Италия заплашва с вето споразумението за намаляване на помощите за бедните южни райони, Германия желае да внася по-малко в хазната на съюза, а Великобритания настоява за бюджетна отстъпка от близо 5 млрд. евро.

В центъра на спора е искането на 6 страни нетни вносителки да не плащат на бюджета повече от 1% от брутния си вътрешен продукт.
В дневния ред на срещата ще бъде възможността за намаляване на селскостопанските субсидии след 2007 г. Тези субсидии поглъщат до 40% от годишния бюджет на ЕС, който е около 100 млрд. евро.

Агенциите коментират, че приемането на проектобюджета за периода след поредното разширяване на ЕС през 2007 г. ще бъде важен тест за жизнеспособността на организацията след кризата около Евроконституцията. Ако не бъде постигнато споразумение по бюджета тази година, това неизбежно би довело до забавяне на отпускането на европейски фондове за новите страни-членки от Източна Европа.

Лидерите на страните от Европейския съюз ще се срещнат през юни 2006 г., за да обсъдят процеса на ратифициране на европейската конституция. Това стана ясно след първия ден от срещата в Брюксел.

Люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, чиято страна председателства Европейския съюз, увери, че това решение няма да се отрази върху предвиденото за 2007 г. присъединяване на България и Румъния към съюза.

Междувременно Ирландия стана поредната държава, която ще отложи референдума за европейската конституция. Това заяви ирландски правителствен източник. Ирландия ще отложи референдума за 2006 г.

Португалският премиер Жозе Сократиш също заяви, че правителството е решило да посъветва Социалистическата партия, която е мнозинство в парламента, да отложи гласуването за европейската конституция. По-рано и Дания съобщи, че отлага референдума.

Чешкият премиер посочи, че ще предложи на политическите партии да отложат за края на 2006 г. или за началото на 2007 г. гласуването за конституцията, а люксембургският премиер заяви, че парламентът ще трябва да реши дали да отложи насрочения за 10 юли референдум в Люксембург.