Европейският бюджет бе една от темите, които Ширак обсъди в Париж с германския канцлер Герхард Шрьодер.

На пресконференция след срещата Ширак отхвърли британското предложение за промени в земеделската политика на съюза, която значително облагодетелства френските фермери.

"Съгласен съм, че Франция трябва да помогне заедно с останалите държави за решаването на проблемите ни, но си запазвам правото да избера начина, по който да помогнем. Не съм склонен да направя компромис по споразумението, постигнато през 2002 г. за общата земеделска политика. Това е въпрос, който няма да обсъждам", заяви френският президент.

Спорът избухна вчера, след като Жак Ширак призова Великобритания да демонстрира "жест на солидарност", като се откаже от ежегодната компенсация от 4,5 милиарда евро, която получава от Евросъюза. Блеър обаче контрира, че въпреки компенсацията, британската вноска в европейския бюджет е много по-голяма от тази на Париж и настоя за цялостно преразглеждане на финансите на Евросъюза.

Шрьодер подкрепи Ширак в спора. Френско-германската среща е броени дни преди срещата на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, на която ще бъде обсъден бюджетът на организацията за периода 2007-2013 г., както и кризата, настъпила след провала на референдумите за Европейската конституция във Франция и Холандия. Шрьодер и Ширак бяха единодушни, че ратификацията на документа трябва да продължи.