Мащабна акция срещу пияните шофьори започва от утре Столичният КАТ. Специално внимание ще се обръща на жените шофьори.

Според клиничния психолог Яна Костова поведението ни на пътя е вследствие на това, което се случва в ежедневието. Човек не може да си позволи да се отпусне и се качва в колата зареден като бомба. По думите й е много важно да глезим сами себе си и да намерим начин как да се разтоварим от стреса.  

Алкохолът обаче не е начин за разтоварване от напрежението зад волана. Голяма част от катастрофите у нас стават именно заради пияни шофьори. Затова от утре КАТ-София започва мащабна акция. Проверките ще се правят и през деня. Акцията се налага тъй като напоследък органите на реда все по-често стават свидетели на употреба на алкохол и през светлата част на деня.

По принип, ако имаме нормален организъм, той разгражда алкохола за около 8 часа след неговата употреба.

Оказва се, че има тенденция все повече жени да сядат зад волана след среща с чашката. Само за последната седмица в София са станали три катастрофи с пияни дами. При една от тях водачката предизвика верижна катасрофа на булевард България. Тя не можа да спре и събра още пет коли.

По данни на автомобилната администрация над 14 000 акта са съставили инспекторите на ДАИ за последните 6 месеца, като санкциите са за над 8 милиона лева. 234 автомобила са спрени от движение заради извършван незаконен превоз на пътници и товари. Извършени са близо 1 500 проверки на пунктове за технически прегледи, като са съставени 71 акта. За този период е констатирано извършване на фиктивни прегледи в 7 пункта, за което са им отнети разрешителните.