Българският Червен кръст (БЧК), заедно с Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите и фондация “Приказка за пътя” ще отбележи Световния ден на първата помощ като значимо национално събитие, като ден за повишаване на обществената осведоменост за важността на първата помощ в превенцията на различни злополуки, съобщиха от организацията.

Тази година денят се провежда под мотото “Първа помощ за всички” и ще се чества по време на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза” на 11 септември от 10.30 ч. в Борисовата градина, на откритата лятна сцена.

Доброволци от Младежкия авариен екип на Столичната организация на БЧК ще демонстрират оказване на първа помощ и на техники за спасяване на пострадали, а актьорите от “Приказка за пътя” ще представят за деца и родители поучителни ситуации за безопасно движение.

Певиците от "Мистерията на българските гласове”, Кремена Станчева и Елена Божкова, заедно със Светлана Радева, майстор на български шевици, пък са сред специалните гости на „Пъстра трапеза”.

Много именити готвачи ще уважат събитието и заедно с гостите, ще станат свидетели на кулинарната надпревара "Кой изяде боба?”, която ще бъде апетитно сервирана на пъстрата трапеза от шеф Пеньо Иванов. Той ще сготви с любов за гостите на „Пъстра трапеза” сирене по шопски, пилешка кавърма и риба по созополски.

В професионалната кухня на "Пъстра трапеза” кулинарни сили ще мерят общинските съветници Ангел Джамбазки и Росен Малинов, подкрепени от шеф-готвачите Венцислава Вирчева и Пламен Европейски. На професионалната кухня ще се изявят също Олга Ускова, председател на Асоциацията на блондинките и Екатерина Михайлова, Мисис България Планет 2009.

Шеф готвачът на Финландско посолство и Мирослав Колев и Кжищоф Радослав Жишк представител на HRC кулинарна академия, която е партньор на фестивала ще приготвят вкусни изненади за гостите на празника.

Програмата на фестивала в Борисовата градина включва детски пленер на тема "Рецептите на баба”, композиране на изящни карвинг скулптури от плодове и зеленчуци и представяне на щампиран текстил от „Тифон Принт” с мотиви от народни носии от различни етнографски региони на България.

С кулинарни произведения от арабската кухня ще участват и представителки на жените бежанки в България. Младежи –доброволци от Български Младежки Червен кръст София ще зарадват гостите с кулинарни произведения от “кухнята на баба”.

Трапезата на събитието ще бъде богато украсена със звучни фолклорни ритми в изпълнение на танцова формация  "Български огън”, с ръководител Ели Бачева.

Кулинарната изложба на фестивала ще представи ястия от шопския край, както и специалитети на участници от регионалните експозиции в гр. Хисаря, гр. Свищов, с.Джулюница, с. Радуил и с. Проглед.

След Борисовата градина кулинарното пътешествие на фестивала продължава към Поморие, където ще акостира на 17 септември със своя пъстър екипаж от вкусни гозби и традиционни ритми.