Днешната мъгла не е предизвикана от замърсяване на въздуха - категорични са от екоинспекцията в Стара Загора. Качеството на атмосферния въздух над Стара Загора се контролира непрекъсното от няколко пункта на екоинспекцията в града. Така е било и тази сутрин.

Според изследванията на екоинспекцията, наблюдаваната мъгла над града тази сутрин е резултат от метеорологични явления. Става дума за ниска облачност и атмосферно налагане, съчетани с влажността на въздуха. Всички тези условия позволяват да стане видимо явлението, което хората приемат като замърсяване.

По данни на екоинспекцията в Стара Загора подобна мъгла е наблюдавана и в районите на Раднево, Чирпан и около град Опан и не предствлява никаква опасност за населението.

В началото на август миналата година Стара Загора беше обгазена със серен диоксид. Институтът по метеорология и хидрология обяви в свой доклад, че източникът на замърсяването е комплексът "Марица-Изток".

Облакът се е получил при инверсни процеси в атмосферата, вследствие на въздушни течения. Първоначално имаше две предположения за източника на замърсяването - "Марица-Изток" и полигонът край Змейово.

От декември в Стара Загора работи система за информиране на населението за качеството на въздуха. Чрез нея хората трябва да получават актуална информация, в реално време, за нивата на атмосферните замърсители, за източниците, както и какви предпазни мерки трябва да се предприемат при необходимост.