Няколко часа делят феновете на тежкия рок от най-грандиозното музикално събитие. Утре в София започва фестивала Sonisphere. Националния стадион "Васил Левски" ще е арена на събитието, което започва с Голямата четворка. Metallica, Slayer, Anthrax и Megadeth - създателите на стила траш-метъл се събират за пръв път на една сцена и ще можем да ги видим утре. Преди да дойдат в България музикантите направиха генерална репетиция за шоуто си във Варшава, а там беше и екип на bTV. Марина Евгениева и операторът Даниел Драганов се срещнаха с голямата четворка и говориха с тях за миналото и бъдещето на музиката им и за събирането им на една сцена.

След няколко часа прекарани в бекстейджа на Sonisphere - Варшава и разговори с музикантите човек може да види, че самите те се вълнуват от това, че са се събрали заедно почти толкова, колкото и феновете им.

"Много съм развълнуван да съм на сцената заедно с такава готина колекция от групи", каза Дейвид Елефсън от Megadeth. "Въпреки, че сме от една музикална сцена ние сме много различни като музиканти, което прави нещата още по-готини, защото не звучим по еднакъв начин. Най-хубавото на това, че Голямата четворка са заедно на една сцена е в това, че ние сме наистина много обвързани."

"Това е нещо, което се подготвя от много време и най-накрая се случва това лято. Това е много специално събитие за повечето хеви метъл фенове", смята Чарли Бенанте от Antrax.

"Доста е готино", категоричен е Кери Кинг от Slayer. "Сега започваме и все още напасваме нещата, но снощи бяхме на вечеря с всички останали и беше наистина странно. В един момент се огледах около масата и си казах - тук има адски много знаменитости... беше странно."

"Да имаме една такава небрежна среща беше добър начин да започнем. Един добър начин да разчупим ледовете, да се съберем наистина, да поговорим за каквото се сетиш... В един момент бях седнал с басистите, с Том Арая, Франк и Дейв от Megadeth и си говорехме за операции... Как аз имам операция от двойна херния, Том е имал ужасна операция на тила си, заради която е трябвало да му направят прорез на врата и после да го възстановят, направо луда работа", сподели Роб Трухийо от Metallica.

Създали своя стил музика преди близо 30 години, музикантите от голямата четворка признават, че не са и предполагали до къде ще стигнат.

"Снощи на вечерята си говорихме с Кърк Хамет точно за това - колко много години минаха откакто започнахме да правим всичко това с Metallica, Megadeth, Slayer и Anthrax . Това всъщност можеше да бъдат само групи еднодневки или да имаме успех за известно време, но никой не можеше да предположи колко ще продължим", призна басистът на Megadeth.

"Metallica обича да прави музика. Много е просто. Всичко се свежда до отношението и насладата от това, което правиш. Според мен това държи Metallica толкова силна със сигурност", смята Роб. "Хората усещат това и е невероятно да правиш шоу и да видиш 10-12 годишни с родителите си, млади верни фенове на Metallica, които обичат групата, колкото родителите им. Това е новата кръв, новият живот в нашия свят и това е добре, защото бихме искали да продължаваме да свирим и да правим турнета и тези хора ще са тук за нас в следващите години, в бъдещето."

Какво искате от бъдещето за Metallica?

Виждам как ще продължим да предизвикваме самите себе си, надявам се да продължим да се подобряваме, усещам, че сега сме по-добра група отколкото преди няколко години.

Какво значи за теб да бъдете по-добри?

Да бъдем по-добри значи да ставаме по-сплотени, като силен, сплотен отбор. Да бъдем по-добри значи да има взаимодействие по между ни, отборен дух, който е много силен сега. Това, че сега имаме деца, също ни сближава...

Говорите ли си за децата си понякога?

Да, моята дъщеря преминава през доста интересен период - вече не носи памперс, но са ме съветвали за това и как се сменят памперси. получавах съвети от Ларс и Джеймс през цялото време. Metallica не е свързана само с музиката, тя е свързана и с това как да отглеждаш дете...

След края на турнето освен за децата си Metallica ще отделят време и за нов албум. Трухийо казва, че имат страшно много идеи. Нов албум скоро обещават и Anthrax.

"Музиката ни значи много и за нас. Тя е доказателството, че сме достигнали до хората, че сме ги докоснали, а може на някои дори да сме помогнали в лош момент от живота му - в училище или в него друго. Хубаво е когато твоите песни, твоята музика докосва хората емоционално и това е важно за мен", каза Чарли от Anthrax.

Това обаче е за по-далечното бъдеще. В най-близкото е концертът им в София.

Кери Кинг - Slayer:

Ще бъде невероятно, ще бъде брутално, ще бъде страшно ...

Чарли Бенанте - Anthrax:

Това беше първото ни шоу така че по това време следващата седмица ще сме направо подпалени, нали се сещате… колкото повече концерти правим толкова по-добри ставаме....

Роб Трухийо - Metallica:

Аз съм Робърт Трухийо от групата Metallica, а вие гледате bTV . Освен това искам още да ви кажа, че ще бъде парти, ще бъде хубаво. Нямаме търпение и се надяваме и вие да нямате търпение. Ще се видим там!