За последните четири години лекарите у нас са ампутирали краката на 1 500 души. Причината за това е заболяване, наречено диабетна невропатия.

Когато човек е болен от диабет, има риск болестта да засегне периферната нервна система. Тогава опасността е за долните крайници на болния.

"Още при първите оплаквания, които са изтръпване, схващане, мравучкане по долните крайници, трябва веднага да се обърне към специалист, за да се обективизира състоянието", обясни доц. Владимир Христов, ендокринолог.

У нас има 300 000 диабетици. Тези, които имат диабет тип две, не трябва никога да ходят боси, особено по горещ пясък. Винаги да носят памучни чорапи и удобни обувки, за да се избегне нараняване на стъпалата.

"И при всички случаи, ако има някакъв проблем, който е свързан с раничка или травми, веднага трябва да се търси специализирана помощ", посочи доц. Владимир Христов.

В случай, че още при появата на раничката не се вземат бързи мерки, се стига до диабетна язва, а оттам до гангрена и в най-тежките случаи до ампутация на крайника.