Близо 13 милиона евро от евробюджета ще усвои България за подобряване на работата на полицията у нас, съобщи ръководителят на делегацията на Еврокомисията у нас Димитрис Куркулас.

След среща с главния секретар на МВР Куркулас каза още, че организираната престъпност не е проблем само на България и че не очаква престъпността да попречи на присъединяването на страната ни към Евросъюза.

Според анализ на "Ройтерс", западни дипломати у нас твърдят, че престъпността се е просмукала в държавните институции и че организираната престъпност е един от основните и най-съществени проблеми в днешна България.

Според анонимните западни дипломати у нас, цитирани от "Ройтерс", организираната престъпност контролира най-голямата част от икономиката на страната - туризма, пристанищата, земеделието и строителния сектор.

По този повод Би Ти Ви припомни на главния секретар генерал Бойко Борисов едно от първите му изказвания за босовете на организираната престъпност.

Преди близо четири години Борисов обяви, че 11 от босовете на футболни клубове са босове на най-високо ниво в престъпността. Попитахме така ли е все още.

"Работи се активно, текат следствия, проверки, някои не са между живите, така че думите ми се потвърждават, заяви ген. Борисов. И бих се върнал във времето, когато са им давали лицензите. Те са ги легитимирали с едни перфектни акционерни дружества. Легализирали са ги. Ние така ги заварихме."

"Европейският съюз не е зона свободна от престъпност, каза Димитрис Куркулас, ръководител на мисията на Европейската комисия в България.
Това, което опитваме да направим с приятелите си в България е да подобрим капацитета на органите, които се борят с престъпността.
Много е направено вече в тази област. И ще се изненадам, ако в бъдеще възникне някакъв проблем при положение, че България продължи да работи по същия начин."