Украйна отново е обхваната от масови протести. Опозицията посрещна с яйца, димки и демонстрации подписването на договор с Русия за базата на руския Черноморски флот в украинското пристанище Севастопол. Докато сградата на парламента се изпълваше с дим, демонстранти отвън се опитаха да я щурмуват.

Мнозинството в украинския парламент гласува за оставането на руските бойни кораби на Кримския полуостров до 2024 година. А опозицията определи това решение като обслужване на руски интереси, застрашаване на суверенитета на държавата и отвърна с агресия: бой, яйца и димки.

В същото време отвън се бяха събрали над 10 хиляди протестиращи. Стигна се до сблъсъци.
Опозиционният лидер Юлия Тимошенко призова поддръжниците си да се възпротивят на решението и да излязат на масов протест на 11 май с искане за разпускане на кабинета и отмяна на споразумението с Русия.

„Започваме битка на всички фронтове срещу Янукович, срещу кликата, която доведе в парламента и ще спечелим тази битка. Всяко решение против интересите на Украйна ще бъде отменено”, каза Юлия Тимошенко.

Русия определи споразумението като мярка за затягане на сигурността на двете държави. Срещу подписа си, Украйна получи значително намаление на цената на вносния руски газ - около 33%.