Лекарите са принудени да ограничат направленията за пациенти, тъй като за всяко направление над месечния лимит плащат глоби. За проблема сигнализираха от Българския лекарски съюз. Нашите кореспонденти провериха каква е ситуацията в лечебните заведения във Велико Търново.

По данни на съюза, за първото тримесечие направленията за преглед при специалист и за изследвания са с 30% по-малко спрямо същия период на миналата година. Това означава, че общопрактикуващите лекари или ще бъдат глобявани от касата за превишения брой направления, или ще отказват да издават такива. А има и трети вариант - чрез пресмятане.

„ Аз лично, не съм глобявана по тази причина, защото всеки ден смятам, нали едва ли не, докъде съм стигнала с лимита, с регулативния стандарт”, каза д-р Юлия Тонкова, общопрактикуващ лекар.

По данни на общопрактикуващите лекари в сегашната ситуация годишно на един записан пациент се падат по едно-две направления, което е крайно недостатъчно.

Джипитата не приемат и категоричното изискване на някои пациенти за направление, без да е извършен предварителен общ преглед. Освен това, според тях, проблемът е не толкова в броя на направленията, а в тяхното разпределение.

„Регулативния стандарт е крайно недостатъчен, защото има зимен период, има повишена заболеваемост....Не може човек да си затвори очите и да сложи диагноза. Аз мисля, че направленията, които отиват за изследвания са по-сериозния проблем, отколкото проблемът с консултацията при тесните специалисти", коментира д-р Юлия Тонкова.