1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Европейските страни отпускат кредити на Гърция

Финанси
 

Заемите са в рамките на спасителния план на ЕС и МВФ на стойност 110 млрд евро

На фона на опасенията за съдбата на общата валута европейските страни една след друга развързват кесиите си в помощ на Гърция. Парламентите на Германия, Холандия и Португалия днес одобриха отпускането на двустранни кредити за Атина. Заемите са в рамките на спасителния план на стойност 110 милиарда евро, които Европейският съюз и Международния Валутен Фонд ще отпуснат на южната ни съседка през следващите три години.

Тази нощ Сенатът на Франция гласува 16 милиарда и 800 милиона евро помощ за Гърция, близо 4 милиарда от които ще бъдат отпуснати още тази година. Пазарите обаче реагират предпазливо заради съмненията, че Атина ще успее да излезе от финансовата криза.

Притиснато от липса на средства, правителството на Георгиос Папандреу предприе драстични мерки за икономии. Те обаче предизвикаха остро обществено недоволство, което прерасна в улично насилие. Снощи по улиците на Атина отново имаше сблъсъци между демонстранти и полиция. Днес обстановката в гръцката столица е спокойна, но във въздуха витае песимизъм и страх от бъдещето.

"Чувстваме голяма несигурност за бъдещето си. Мерките в държавния и в частния сектор ще бъдат много тежки и се чувстваме много незащитени", каза Мария, жител на Атина.

"Никой не знае какво ще се случи в Гърция. Никой не знае какво ще се случи в Европа. Не знам дали да остана на живея в тази страна, защото нямам представа какво да правя в бъдеще", сподели Янис, жител на Атина.  
Въпреки че международният заем сега ще спаси Гърция от фалит, в дългосрочните перспективи за възстановяването й са неясни, коментират анализатори. Прогнозите за икономическия й растеж са песимистични, а строгите мерки за икономии бяха посрещнати на нож. Това в крайна сметка може би ще накара Атина да поиска преструктуриране на дълговете си, смятат икономисти.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии