В Ню Йорк отвори врати изложба, посветена на диско музиката. Целта на организаторите е да напомнят за годините на диското, увековечени в легендарни филми като "Треска в събота вечер" и "Брилянтин".

Изложбата носи името "Диско, десетилетието на събота вечер" и представя снимки и видеоматериали на изпълнителите от 70-те и 80-те години. Освен това изложбата ще се опита да обясни на новото поколение културния и исторически контекст на диско света.

"Истинският бум на дискокултурата започна с филма "Треска в събота вечер". Преди това диското беше ъндърграунд движение, чиито фенове бяха предимно хомосексуалисти. Диско се пускаше само в малки клубчета, а чак след филма с Джон Траволта музиката придоби световна популярност", разказва Франк Крапанзано, изследовател на диско музиката.

Изложбата включва и специална част, посветена на най-известната дискотека "Студио 54". До 14 май "Диско, десетилетието на събота вечер" ще бъде открита за желаещите да се запознаят с музиката, направила дискотеките част от ежедневието.