Израел трябва днес да предаде на палестинската власт контрола над град Ерихон. Това предвижда постигнатото късно снощи споразумение между израелски и палестински представители. Решението е било взето на среща между израелския министър на отбраната Шаул Мофаз и палестинския министър на вътрешните работи Насър Юсеф.

След Ерихон под контрола на палестинската власт ще преминат градовете в северната част на Западния бряг Тулкарем и Калкилия. По-късно на палестинците ще бъде предадена и Рамала. Изгражданата от Израел защитна стена обаче продължава да предизвиква спорове между двете страни.

Представители на Pалестинската автономна власт заявиха, че Израел едностранно огражда с нея своите бъдещи територии. Така голяма част от земите, за които палестинците претендират, ще бъдат заградени от защитната стена, включително и град Витлеем. Отделна самостоятелна стена ще бъде построена около палестински лагер в Ерусалим. Миналата година Организацията на обединените нации прие резолюция, в която призова за премахването на защитната стена.