Програмата е заложена в националния рамков договор и започна на 1-ви февруари. Остеопорозата е заболяване на костната тъкан и атакува предимно жени.

Остепорозата е заболяване, при което намалява плътността на костите и се повишава риска от счупвания. Програмата на Здравната каса обхваща 1000 жени.

"За да могат да се включат в тази програма, пациентките трябва да се обърнат към лекуващ ендокринолог, гинеколог или ревматолог", обясни д-р Галя Кондева, началник отдел "Лекарствена и медицинска експертизи" към НЗОК.

Изследвания за остепороза се правят във всички университетски болници в България. Една от клиниките е тази в Александровска болница.

Заболяването протича без болка и за да се открие в самото начало, трябва да се изследва.

В България има 800 000 души болни от остеопороза, 250 000 от тях са в изключително тежка форма.

"Тежката форма на остепороза е свързана с риск от фрактури", посочи д-р Дениз Бакалов от клиниката по ендокринология към МБАЛ "Александровска".

След като съберат всички медицински документи, пациенките, които искат да кандидатстват в програмата, ги подават в районната здравна каса.

"След което документите постъпват до 5 дни в Здравната каса и комисия ги разглежда, и в период от 21 работни дни те получават разрешение за включване в програмата, или отказ, ако не отговарят на критериите", разясни д-р Кондова.

За да се предпазите от остеопороза не трябва да губите своята подвижност, съветват лекарите.

"Профилактиката е основна тема и консумация на по-голямо количество на млечни продукти, движение, излагане на слънце", посочи д-р Бакалов.

Желателно е жените след 40-годишна възраст да ходят на профилактични прегледи за остеопороза поне два пъти годишно.