Американската страна отчита, че българският патрул е изпълнявал задачите си по всички стандартни процедури и с нищо не е застрашавал американския военен пост.

От военното министерство информираха, че според събраната от командванията информация, приятелският огън, при който загина редник Гърди Гърдев, е предхождан от две терористични атаки срещу американски военни. Американците са стреляли без да положат достатъчно усилия за идентифициране на обекта, без предупредителни изстрели. Въпреки това в действията им няма преднамерена умисъл, защото са били в повишена бойна готовност, за да отразят възможно терористично нападение.

Договорено е командването на Многонационалния корпус да подобри координацията между контингентите, за да не се допускат други подобни инциденти.

Все още няма официален окончателен доклад. В момента, когато американската страна го подготви той ще бъде предаден на българските военни.

От командването на многонационалните сили в Ирак съобщиха пред "Инфо" радио, че разследването не е приключило и до момента не са правени заключения от проверката на инцидента.

В предаването "Сеизмограф" на Би Ти Ви със Светла Петрова националният консултант на втория контингент в Ирак полковник Христо Христов заяви, че такъв тип проучвания продължават между 6 и 12 дни. Той посъветва да не се бърза с категорични заключения за вина и отговорност.

Заместник-началникът на Военната академия Валери Рачев заяви, че проблемът с жертвите от приятелския огън е по-скоро доктинален: "Тенденцията е да се увеличават жертвите от приятелския огън. Проблемът е не само технически, а и за начина, по който се разполагат частите на бойното поле."

Тази сутрин български патрул в Ирак отново беше обстрелян. Няма пострадали български военнослужещи. Министерството на отбраната съобщи, че на главен път "Тампа" при разминаване с автомобили, движещи се срещу наш патрул, от неустановено направление е бил произведен единичен изстрел.

В Министерството на отбраната на Ирак е съставена комисия, която разследва инцидента, довел до смъртта на българския войник Гърди Гърдев. Това заяви в интервю за предаването "Сеизмограф" заместник-министърът на външните работи на Ирак Лабид Аббауи. Той изрази надежда, че политическите сили в България няма да вземат прибързано решение за изтеглянето на българския контингент.