Четирима български граждани загинаха при терористичния акт - Тинка Паунова, Мария Стайкова, Андриан Андрианов и Калина Василева.

Отначало за атентатите беше обвинена Баската сепаратистка организация, но после стана ясно, че извършителите са ислямистки екстремисти. Три дни по-късно управляващата дясна Народна партия загуби общите избори в страната. Те бяха спечелени от Социалистическата партия.

За възпоменателните тържества пристигнаха генералният секретар на ООН Кофи Анан, кралят на Мароко, премиерът на Полша, председателят на Европейския парламент Жозеп Борел.

По обед испанският крал Хуан Карлос откри парк в памет на жертвите. "Гората на загиналите" - това са 192 маслини и кипариси в памет на загиналите.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан каза на възпоменателната церемония в памет на жертвите следното: "Позволете ми в този момент да изкажа моите дълбоки съболезнования на народа на Испания за ужасната загуба и травмата, която хорат преживяха само преди една година, когато бруталната терористична атака уби 192 души и рани 2000. Светът скърби заедно с вас."

Взривяването на четирите влака в Мадрид е най-големият досега атентат в Европа. Уликите показаха, че експлозиите са дело на ислямски терористи. Досега обаче е осъден само 16-годишен испанец, обвинен в трафик на експлозиви.

Сформираната парламентарна комисия за разследване на атентатите още не е излязла със заключително решение. Хората в Испания очакват пълното изясняване на трагедията, а очевидците и сега говорят с трепет за събитията отпреди една година.

"Първото нещо, което видях, когато излязох от влака, беше черен дим и отломки, които се сипеха навсякъде. Опитах се да погледна назад, но вълната от хора ме повлече напред. На стълбите лежеше една жена, мъртва, а хората минаваха през нея. Нямаше как, и аз трябваше да стъпя по нея, за да се изкача по стъпалата. Тъкмо тогава избухна втората експлозия", спомня си затрагедията оцелялата Естел Хименес.

"Чувството за безсилие беше ужасно! В един и същи момент се опитвахме да помогнем на толкова много хора! И плачехме. Помагахме и плачехме едновременно!", разказва шофьорът на линейка Енрике Санчес.