От вчера следобед духа силен вятър и вали сняг в област Видин съобщиха за Би Ти Ви от "Гражданска защита". Непроходими са пътищата в община Димово и Кула. Там е изпратена верижна машина за снабдяване с храна и лекарства. Електроснабдяването и водоснабдяването не е нарушено.

"Гражданска защита" информира за покачване на нивото на река Тунджа с 10 см при гр. Елхово. Няма опасност от преливане на язовир "Кърджали" и язовир "Студен кладенец".

Десетки хиляди декари селскостопанска земя в Северна Гърция няма да могат да бъдат обработвани тази година поради честите преливания на реките Арда и Марица. В момента нивото на реките е в рамките на нормалното, но гръцките власти се опасяват от нови наводнения.

Гръцката и турска страна обвиняват България, че залива техните територии, заради остарялата техника на водно-електрически централи, както и от неправомерно изпускане на язовирите "Студен кладенец", "Кърджали" и "Ивайловград".

Българските власти отричат язовирите да са изпускани и подчертават, че оттокът на реките Тунджа, Марица и Арда се образува от водосборите след язовирните стени. Така България няма как да контролира нивото на Тунджа, Марица и Арда. Достигайки Гърция и Турция реките преливат от коритата си не по наша вина.

Оттокът на реките се увеличава драстично, най-вече заради снеготопенето. Такива стойности не са отчитани от дълги години.

Замерванията на българската страна показват, че нивото на Марица в началото на февруари, преди да се появят тревожните сигнали от съседките ни, е било под 100 сантиметра и от там са изтичали около 50 кубични метра в секунда.

Към днешна дата при Свиленград нивото на Марица е малко под 200 сантиметра, а за една секунда от там изтичат вече 460 куб. метра вода.

Към 10 февруари при Елхово нивото на Тунджа е било малко над 150 сантиметра, като в секунда са изтичали около 50 куб. метра вода. Към днешна дата нивото вече надвишава 350 сантиметра, а в секунда изтичат над 100 куб. метра вода.

Същото се случва и с нивото на река Арда. На 10 февруари е измерено ниво на Арда при Рудозем от около 100 сантиметра и отток от около 15 куб. в секунда, а месец по-късно оттокът е 25 куб. метра. Нивото на реката при Рудозем тези дни се движи около 180 сантиметра.