В столицата на Финландия, Хелзинки беше открит мащабен музикално-художествен проект от лед.

Проектът е дело на фотографа от френски произход Ерик Мутел и на норвежкия джаз-барабанист Терие Исунгсет. Мутел е авторът на сцената. Тя представлява кръг, ограден от 24 ледени блока, високи 2 метра. Музикалната част от проекта е дело на Исунгсет. Той сам изработва своите инструменти. Необичайните звуци, които изтръгва от тях, му дава възможност да създава уникална музика.

"Ледът изглежда красиво и звучи красиво. Това ми дава възможност да създавам цветове и настроения в музиката, които не съм чувал преди", споделя Исунгсет.

Мутел е известен с ледените си произведения, които е представял не само във Финландия, но и в чужбина. Уникалното му постижение в този проект е техниката на отпечатване на снимки направо върху леда. Тъй като той се променя под въздействието на вариращите температури и атмосферни условия, фотографиите всеки ден изглеждат различно. А това превръща проекта в неповторимо преживяване за всеки посетител. Ледената конструкция ще украсява финландската столица до средата на март.