1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

В кризата малка трудова кооперация не смогва на поръчки

БГ Бизнес
 

Повече от 40% от работниците в предприятието са хора с увреждания

Докато стотици родни фирми се изгубиха в кризата, ТПК "Добруджанка" не може да смогне на поръчки от световноизвестни модни фирми. Повече от 40% от работниците в предприятието са хора с увреждания.

След 57 години съществуване кооперацията днес има 200 работнички и партньори от най-висока класа. Интеграцията на хората с увреждания става естествено.

"В бригадата имаме трудоустроени, глухонеми и трябва да ви кажа, че тези млади момичета се справят много добре”, признава технологът Тодорка Кирчева.

Клиентите на "Добруджанка" искат да увеличат поръчките, но кооперацията не може да намери работнички и има над 30 свободни места. Теодора Александрова е от най-младите тук и е наясно защо връстничките й не идват.

"Много семейства, мои познати, напускат България, оставят си децата тук, търсят по-добро заплащане… За мен това е най-добрата работа в момента. Аз си обожавам професията, харесвам си колежките. Добре ми е тук”, признава жената.

След майчинството Анита Петрова не успява да се върне в училище да преподава и започва работа в "Добруджанка”.

"В началото беше голям стрес за мен, защото абсолютно всичко ми беше ново… но колегите са много приятни, приеха ме радушно и атмосферата ми допада”, казва тя.

Световноизвестните партньори на кооперацията твърдят, че са я избрали, защото са видели усет и изящество, каквито рядко се срещат.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии