Няколко месеца по-късно се появи и версията, че изчезналите моряци са живи, но някой ги крие, а "Хера" е била потопена от подводница.
От Националната следствена служба тогава съобщиха, че няма основания да приемат тази информация за достоверна и версията за оцелели моряци е отпаднала още в самото начало.

Непосредствено след инцидента от турската брегова беше разпространена информацията, че в 12 часа 23 минути от "Хера" е подаден сигнал, че в първи трюм влиза вода. Четири минути по-късно връзката с кораба изчезва. "Хера" е потънала за минути на влизане в пролива, докато се опитвала да преодолее вълни с височина 5-6 метра. Скоростта на вятъра е била от 80-90 км/час.
Според версията на турското министерство на транспорта, корпусът на кораба "Хера" не е издържал на силното вълнение и за това се е разцепил на две.

Близките на изчезналите и загиналите моряци от потъналия кораб "Хера" настояват за приключване на следствието по инцидента и за изясняване на истината.
По думите им около потъването на кораба се укриват факти, които доказват, че изчезналите моряци са живи.
Преди време те се обърнаха за съдействие и към евродепутатите от италианската Зелена партия, които внесоха питане в Европейската комисия.

Близките на моряците от кораба "Хера" обясниха, че имат доказателства, че плавателният съд е бил в добро техническо състояние и е потънал следствие на удар. Сателитни снимки от мястото на инцидента тогава показвали, че по това време там е имало три подводници. Близките обаче отказват да покажат тези снимки.

По думите на Стефан Минчев снимките не са направени с граждански сателит. Според събрани от родителите факти, моряците са били транспортирани от кораба в италианска военна база.

Италианската зелена партия постави въпроса пред министерството на външните работи. От там ни отговориха, че не знаят нищо по този въпрос и нямат потвърждение на тази информация.
Минчев не коментира кой има интерес от укриването на истината около потъването на Хера. Според близките изчезналите 14 моряци са живи, а телата, открити от турските тежководолази на борда са били поставени там по-късно.