Мирчо Шопов е наследил мотоциклетите от своя баща - Александър Шопов и до днес той ги съхранява и се грижи за тях като за свои деца. На въпрос кой е най-ценният за него, той отговори:
"За мен всички са ценни, но има некои с по-голяма историческа стойност. За един от тях се съмнявам да не е от времето на Фердинанд, купен е и е стоял в правителството, в УБО. Взехме го този мотоциклет - БМВ 500 кубика от 29-та година."

Над 30 мотоциклета марка "БМВ"," Нортън", "Ен Ес У", "Де Ка Ве", "Аво" и други се съхраняват в неговата къща, където могат да ги видят любопитни граждани, колекционери и купувачи от страната и чужбина. 6 от мотоциклетите са участвали в български филми - "Смъртта на заека" и "Те надделяха". Мирчо Шопов е получавал предложения от българи и чужденци да откупят някои от мотоциклетите за големи суми, но мечтата му е не да печели от това, а да направи музей.

Той обясни: "Като беше жив баща ми, искахме да направим малък музей, понеже в България засега не са останали мотоциклети в такова количество на едно място. Има разпръснати, но музеи няма. И във Военно-историческият музей още няма мотоциклет. Колкото пъти сме ходили, какви ли не щеш. - и "Катюши" и ракети , но мотоциклети няма, а това е нещо срамно. Засега мечтата ми е - тука ако може, нещо да се направи, ако не - ще си останат една купчина желязо и това е!"