Тя съобщи, че въпреки сигналите в медиите, в министерството не е постъпило нито едно оплакване от български гражданин, получил отказ за бизнис виза.

Според вестник "Гардиън" повече от 6000 българи и румънци трябва да бъдат депортирани. По данни на българското посолство в Лондон подобна опасност грози около 850 нашенци. Те са влезли във Великобритания като туристи, за бригади или за да учат, а по-късно са поискали разрешение да упражняват стопанска дейност. Тъй като промяната на основанието за престой, според британските закони е нарушение, тези хора може да бъдат експулсирани.

"Външно министерство се ангажира с всеки конкретен случай и има желание да улесни нашите сънародници, които искат да пътуват по бизнес, защото проблемът е само с бизнес визите",каза говорителят на Министерство на външните работи Гергана Грънчарова.

Грънчарова потвърди, че българската страна полага усилия за цялостна промяна на визовия режим между България и Великобритания, така че до две години визите изобщо да отпаднат.