Досега никой не е пресичал Беринговия проток два пъти и то - пеша и с плуване.

За шампиона по уиндсърф Дикси Дансекьор това не е първото полярно приключение. Той е правил опити да прекоси Гренландия и да стигне от Сибир до Канада през Северния ледовит океан.

Заедно със своя приятел Трой Хенкелс, Дикси ще опита за прекоси два пъти Беринговия проток - от Аляска до Сибир и обратно.

Беринговия проток е уникален с това, че предлага смесица от лед, вятър, силни течения и предсказуемостта на комбинацията от всичко това.

Дикси и Трой ще носят всичко необходимо със себе си. Затова и шейните, които ще теглят, ще тежат най-малко по 120 килограма. За това, което не се побере в тях, но ще им е необходимо, ще си го майсторят по пътя.

Двамата имат доста малко време за да реализират своето начинание - те трябва да се вместят в интервала когато полярната нощ започва да отстъпва и става достатъчно светло - от една страна, и отдруга страна - преди паковите ледове да са започнали да се пукат и да направят пътя от ходене пеша в плаване в ледените води.

Екипировката на Дикси и Трой обаче е пригодена да плува, а двамата имат и термични амфибийни костюми.

Беринговият проток е дълъг 90 километра. Досега е пресичан пеша само веднъж - преди 7 години след 4 неуспешни опита. След това има още 7 опита - пак неуспешни. Сега двамата смелчаци ще опитам да го пресекат в двете посоки - при това: без никой да им помага.