Четири парламентарни групи поискаха на предстоящите избори да се гласува само с една, така наречена, интегрална бюлетина. НДСВ, ОДС, СДС и "Народен" съюз имат необходимите гласове за гласуване на промяната, но консултациите ще продължат, защото ДПС е категорично против.

Вместо досегашните много и шарени бюлетини, интегралната е само една и на нея са изписани имената на партиите, а понякога след тях и имената на всички кандидат-депутати.

Избирателят ще трябва да отбележи за кого дава гласа си. Един от мотивите е, че така е по-евтино.

"Много по-удобно е един лист хартия, отколкото да влезе в стаичката и търси между стотици, на последните избори това са били повече от 200. Сега бюлетината ще бъде само една", посочи Ирена Варадинова от НДСВ.

Идеята е бюлетината да се дава с подпис или с печат, за да не се подменя. Може да има и знак на съответната партия.

На този етап против интегралната бюлетина е ДПС, защото има райони, където равнището на неграмотност сред възрастните е високо и очакваният от тях ефект е негативен.

"Затрудняване на българските граждани при упражняване на основното им конституционно право - правото да избират", посочи Лютви Местан от ДПС.

Ще има много недействителни бюлетини - очаква ДПС, но пък няма да има фалшификации - очаква дясната опозиция.

"В смисъл партии да изнасят бюлетини и да ги раздават на свои гласоподаватели, и да контролират по тоя начин вота им", обясни Екатерина Михайлова от ДСБ.

Разговорите в българския парламент продължават. А в Ирак, на проведените преди месец първи свободни избори, бе използвана именно интегралната бюлетина.