Столичният общински съвет прие бюджет от 467 милона лева за нуждите на столицата. Парите са разпределени според приоритетите и има отчетено намаление на парите в някои сфери и увеличение в други. В сравнение с миналата година са отпуснати повече пари за образование, градски транспорт и чистота, но има по-малко средства за социални дейности.

След бурни дебати днес общинските съветници приеха бюджета на София.

"Големият недостатък на този бюджет е, че той не е достатъчен, за да покрие големите нужди на столицата", посочи Минко Герджиков, заместник-кмет по финансите.

"Абсолютно всички суми и всички приоритети, които са заложени в него, не почиват на ясно изработени програми, тоест говори се за увеличение за средствата за култура, а такава програма още не е написана", коментира Вили Лилков, лидер на групата на ДСБ.

Едно от най-драстичните намаления на средства от бюджета е за концесионерите по чистота. Общинарите гласуваха 48 милона лева за чистота, при предварително договорени 57 милиона.

"Разликата общо взето е 9 милона лева, тоест с 9 милиона лева ние трябва да намалим обема на работата и тъй като не се посочва откъде, кои дейности да съкратим, грубо казано, това ще се отрази изцяло на чистота на софия, най-вече в публичната поддръжка, в метенето и миенето", каза Милор Михайлов, заместник- кмет по екологията.

С 4 милиона лева се увеличават средствата за ремонт на улиците, като общият бюджет за пътната мрежа вече е 12,5 милиона лева.