Междувременно италианска парламентарна комисия започва ново разследване на българската следа по атентата срещу папата през 1981 година.

Папата постъпи в болница ден след като по книжарниците излезе меморната му книга "Памет и идентичност". В нея Йоан Павел Втори за първи път споделя убеждението си, че атентаторът Мехмед Али Агджа е професионален наемен убиец, стрелял по поръчка на идеологийните режими. Той не цитира директно страна.

Откровението на папата възбуди обшественото мнение и големите италиански медии подеха кампания за преразглеждане на процеса. В отговор парламентарна комисия за разследване на дейността на КГБ в Италия по време на Студената война започва собствено разследване.

Комисията ще раследва българската следа, доколкото тя е потвърждение на тезата за план за убийство на папата на съветското разузнаване. Та се споделя масово от италианските наблюдатели и медии днес. Кати свидетелство по тезата се цитират документи от архивите на чешките служби и съветското контраразузнаване.

Заключението на новото следствие няма юридическа тежест, а само морално-политическа, заяви президентът Паоло Гудзанти.

Италианската прокуратура също продължава своето следствие, което бе в застой, след като Али Агджа прикри мотивите за атентата зад псевдорелигиозни подбуди.