Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света. Това заяви днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на паметник на традиционния български продукт, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

Киселото мляко е част от нашето национално наследство и е традиционен български продукт, известен с хранителните си и лечебни свойства. Това, което ние сме длъжни да предоставим на съвременния потребител, е възможността да консумира всеки ден истинско кисело мляко, което дарява със здраве и живот. Нека съхраним този уникален продукт за България, с който сме известни по цял свят и се гордеем с вкуса и качеството му, призова земеделският министър.

Инициативата за откриването на паметника е в рамките на традиционното изложение "Светът на млякото" в "Интер експо център" - София. Паметникът е посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров. Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е наречена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff.