Намеквайки за противоречията по повод войната в Ирак, Буш отбеляза, че Вашингтон и Берлин, са загърбили разногласията от миналото. Германия е втората спирка от европейската обиколка на американския държавен глава.

Двамата лидери се опитаха да докажат, че са загърбили споровете си за Ирак и като обединиха позициите си по въпроса за Иран. Буш и Шрьодер отправиха предупреждение към Техеран да не разработва ядрено оръжие.

"Ние споделяме една и съща цел - Иран трябва да се въздържа от производство на ядрено оръжие. Европа и Съединените щати освен това са единодушни, че тази цел трябва да бъде постигната чрез дипломатични, мирни, но същевременно безкомпромисни преговори", заяви Герхард Шрьодер.

Джордж Буш от своя страна се опита да разсее безпокойствата на европейците, че Вашингтон може да използва военна сила срещу Техеран: "В началото е дипломацията. Иран не е Ирак. Искам да благодаря на нашите приятели, че подеха инициативата. Заедно ще се опитаме да убедим моллите да се откажат от ядрените си амбиции."

Около 4 000 души демонстрираха в Майнц, където се срещнаха Буш и Шрьодер. Експресно допитване, публикувано днес, показа, че близо две трети от германците са скептично настроени към изявленията на американския президент, че отваря нова страница в отношенията с Европа.