Както съобщихме, първичната документация за проучването вече е унищожена, а резултатите от него се пазят само като статистически данни.

Професор Атанасов очаква Главната прокуратура да излезе с решение дали действията на екипа от пловдивския стоматологичен факултет са законни и отговарят ли те на световните здравни изисквания. Според него, зъбите на повече от 70 деца са третирани със солна киселина за нуждите на научно изследване.

"Оказва се, че те не са 70, а вероятно доста повече. Оказва се, че не са само на 3 или 7 години, или на 8, аз не зная дори на каква възраст са. Оказва се, че не са само временни зъби, тоест млечни зъби, които са били обработвани с киселина, но и здрави, постоянни зъби на децата са били обработвани с киселина", казва проф. Никола Атанасов, национален консултант по детска стоматология.

Окръжната прокуратура в Пловдив също започна проверка по сигнала на професор Атанасов. До един месец резултатите от нея трябва да бъдат обявени.
"В рамките на дни международна общественост в лицето на не по-малко професори в света в областта ще бъдат сезирани, и ще бъде потърсено тяхното мнение по този експеримент", заяви проф. Никола Атанасов.

Според него, работата на пловдивските стоматолози противоречи на етичния кодекс за научни изследвания с хора, приет от Световната медицинска асоциация.