Говорителят на папа Йоан Павел Втори потвърди, че в книгата за първи път е публикувано описание на минутите след атентата на площада "Свети Петър". Папа Йоан Павел Втори пише, че е изпитвал болка и страх, но в същото време е имал "странното чувство на увереност, че ще живее".

Представители на висшето духовенство, политици и индустриалци присъстваха на презентацията в Палацо Колона. В основата си книгата "Памет и идентичност" се базира на разговорите на папата поляк с двама негови близки приятели - философа Кшищоф Михалски и покойния днес отец Йозеф Тишнер.

Книгата прави преглед на пораженията, които са нанесли фашизма и комунизма на човечеството. В нея става дума и за атентатите от 11 септември и други терористични нападения. Папата заключава, че тероростичните мрежи са "постоянна заплаха за живота на милиони невинни хора".

"Памет и иденичност" е петата книга на Светия отец. През следващите месеци тя ще бъде издадена на 11 езика и ще има общо 14 издания. Първата книга на Папа Йоан Павел Втори беше публикувана преди 10 години и от нея бяха продадени 20 милиона ексземпляра. Хонорарите от книгите на папата отиват за благотворителни цели.