Президентът на САЩ пристигна в Германия и по-късно днес ще се срещне  с канцлера на Германия.

Срещата между Джордж Буш и Герхард Шрьодер ще бъде в западногерманския град Майнц и е част от европейската обиколка на американския президент.

В очакване на срещата в Майнц вече са взети строги мерки за сигурност.

Разговорите между Буш и Шрьодер се очакват с интерес заради някои различни позиции, изразени и от двамата през последните дни. Президентът на САЩ търси подобряване на отношенията с европейските си партньори след войната в Ирак.

В навечерието на разговорите между двамата в Германия се състояха антиамерикански протести. Около 400 души протестираха в центъра на Берлин с искане САЩ да се изтеглят от Ирак. Повече от 200 души протестираха във Висбаден и Майнц, където ще се състои днес срещата Буш-Шрьодер.

Антиамерикански протести имаше снощи и в Брюксел. Недалеч от централата на Европейския съюз полицията разпръсна с водни струи около 1000 демонстранти, след като протестиращите хвърлиха коктейли "Молотов".

Европейските лидери са почувствали истинска промяна в отношението на президента Джордж Буш. Така информационните агенции коментират вчерашното посещение на президента на САЩ в Брюксел.

Джордж Буш даде да се разбере, че иска да работи с Европа, като цяло, а не само със съюзниците, които подкрепиха офанзивата в Ирак.

"Асошиейтид прес" коментира, че дори френският президент Жак Ширак е сметнал, че Джордж Буш желае вече "истинско партньорство". Смятан за един от най-големите критици на американсия президент, Ширак заявява, че нещо се е променило в американския подход и президентът Буш явно показва, че желае истинско партньорство и истинска дискусия."

Шведският вицепремиер Бо Рингхолм изтъква, че е чудесно, че президентът на САЩ започва втория си мандат с опит да подобри отношенията с Европа, които до сега "действително бяха много обтегнати".

"Асошиейтид прес" отбелязва още, че Буш приятелски е поздравил испанския премиер Сапатеро на испански. Сапатеро ядоса миналата година Вашингтон, като изтегли испанските войски от Ирак.

Берлинският всекидневник "Тагесшпигел" отбелязва, че Буш никога не използва много думи, за да изпрати послание. Този път посланието е "Нека да опитаме да променим нещата". Сега от Европа зависи дали ще отвърне с взаимност, заключава АП.