На прощална пресконференция в Пловдив той заяви, че няма да стане съветник на президента по селското стопанство, въпреки разговорите, които е провел с него.

Мехмед Дикме заяви, че няма конфликт между него и лидера на ДПС Ахмед Доган и никога нито той, нито премиерът са му искали оставката:
"Не само че не съм обиден, а съм им благодарен затова, че ми беше гласувано доверие. На второ място искам да благодаря лично на министър- председателя Симеон Сакскобургготски. За мен той винаги ще остане като мой втори баща, който винаги полагаше грижи затова да работя и да се развивам."

Дикме посочи, че за трите години, в които е ръководил сектора, в него са направени най-голям брой инвестиции, а по отношение на ангажиментите, свързани с глава "Земеделие", едва ли някой би договорил по-добри условия.

"Подал съм си оставката много по-късно от времето, когато госпожа Шулева си е подала оставката. Дали сделката с "Булгартабак" е била основната причина? Повтарям, че за мен няма значение коя е била основната причината", заяви Мехмед Дикме.

В една от последните си изяви като министър, Мехмед Дикме откри международната изложба "АГРА" в Пловдив и обяви, че с 2 заповеди от днес е удължил до края на март срока за изкупуването на тютюн и е увеличил квотите за производство на ориенталски тютюн до 56 хиляди тона.