Наши зрители сигнализираха, че в различни квартали на София са видели трупове на отровени бездомни кучета.

Соня Кирилова живее в столичния квартал "Дружба":

"Виждам две кучета, които умират в една страхотна агония. Тръгвам по улицата и виждам други две починали. Вървя тука насам и виждам още едно куче. После извеждам моето куче и от другата страна на блока вождам едно черно и то умряло."

"Аз не знам това са детски площадки. Как може да се слага отрова на детски площадки?", казва Георги Симеонов. 

Динко Динев живее в софийския квартал "Манастирски ливади". Видял до кооперацята си подобна гледка:

"От вчера, включително и днес до обяд тук лежаха три убити кучета. Ние вече живеем в скотобойна. Притеснявах се да извеждам детето си и да минавам от тук, както и моите съседи. Ние трябва да обясним на децата си, че безстопанствените животни се убиват."

Стефи живее в друг столичен квартал "Изток". В неделя завела домашното си куче на редовната годишна ваксинация.

"В клиниката ме предупредиха, ако кучето ми яде храна от земята е хубаво да му слагам намордник. Аз не се всклушах в това. На следващата вечер тя яде храна от земята навън, която явно беше заразена, защото започна да и излиза пяна от устата.

Не може да се хвърля така отрова по земята. Едно дете може да мине, да пипне, да се отрови. Кой ще поеме после отговорността за живота на това дете?"

Заместник-кметът на София Милор Михайлов заяви, че ще се обърне за съдействие към полицията.

"Ще поръчате ли аутопсия, за да се види каква е отровата или някаква координация с полицията?"

"Трябва да чуя и тяхното мнение, но ние можем да поръчаме в "Екоравновесие" аутопсия. Изненадани сме кой и защо може да предприема такива действия."

"Не одобрявам такива действия, но мога да разбера, ако това са хора, които са пострадали от такива кучета. Пак казвам, не го приемам. Затова ще се повторя и ще кажа, че трябва да се създадат киноложки центрове. А и този случай показва, че хората не желаят да има бездомни кучета", каза Камен Литов, председател на републиканската федерация по кинология. 

Напоследък зачестиха случаите на нахапани от бездомни кучета хора. Някои статистики сочат, че само в София нахапаните от кучета за една година са повече от 1000.

"Все още не се знае дали тези действия са резултат от масирана операция или инциденти, които нямат нищо общо един с друг. Това обаче е повод да се заговори отново за големия проблем с бездомните кучета. Би Ти Ви ще  продължи да следи тази тема.