Министърът на външните работи Соломон Паси е изпратил писмено предложение до заместник-председателя на Парламента Камелия Касабова, за промени в Закона за държавната собственост.

Предложението е по повод публикации в пресата
за продадени ведомствени жилища на служители от Министерството на външните работи на нереални цени, уточни заместник-министър Грънчарова.

В предложението на министър Паси се посочва, че продажбите са извършени законно, но нормите на ценообразуване се нуждаят от промени.

Общо 43 заявления за закупуване на ведомствени жилища е подписал външният министър Соломон Паси. Но, областният управител е одобрил 31-о от тях, уточни земестник-външният министър Гергана Грънчарова. Според документите, реално закупените апартаменти са 23. Останалите заявители са се отказали. 16 от служителите са на длъжности в чужбина.

Някои от отбелязаните в пресата заявления са от преди 2001 година и през всеки 6 месеца са актуализирани, каза още Грънчарова:

"Това, че те са в Мюнхен, Париж...заявленията са дадени още докато са били в Блгария."

Затова от промени се нуждаят нормите на ценообразуване, които са заложени в действащия закон, уточни заместник-външният министър Гергана Грънчарова:

"В цялата тази ситуация се сблъскват два подхода -социалният подход и пазарният подход. А техните заплати далеч не са атрактивни."

Всички 23-ма, които са закупили жилищата са били наематели, а някои от сделките са придвижвани юридически поне година, заяви още Грънчарова.