Писмото е било прието от либийски дипломат. Той заявил, че либийската позиция по случая не се е променила. Дипломатът посочил, че става въпрос за съдебни процедури, които не могат да се влияят от политически решения.

Либийските власти отказаха свиждане на българските журналисти, въпреки че искането за посещение в затвора "Джудейда" е оформено по дипломатически път още преди седмица. Въпреки противоречивите сигнали от либийска страна през последните дни, накрая стана ясно, че няма подписано разрешение за достъп.

Днес само доктор Здравко Георгиев успя да прекара два часа със сестрите, в рамките на редовното си свиждане.

Министърът на правосъдието Антон Станков каза, че има само един начин нашите журналисти да бъдат допуснати в затвора "Джудейда", за да се срещнат с осъдените на смърт български медици. Министърът уточни, че начинът е чрез посолството ни в Либия и Министерството на външните работи. Засега министър Станков не се притеснява, че журналистите все още не са допуснати до затвора "Джудейда".

Затруднения за такъв достъп винаги е имало, сподели правосъдният министър: "Все пак става дума за място за лишаване от свобода, където достъпът е по-особен. И в България един журналист трябва да ползва съответното разрешение, за да влезе в затвор."

"Министерството на външните работи винаги е оказвало максималното възможно съдействие на българските журналисти за това да отразяват делото в Либия и другите международни събития. Благодаря ви приятна работа", каза външният министър Соломон Паси.