Без електрозахранване са 108  населени места в страната, съобщиха от Националния ситуационен център в "Гражданска защита". Възстановено е електрозахранването в 196. Без вода са 36 населени места, възстановено е водоподаването в 30 селища.

Язовирите "Кърджали" и "Ивайловрад" са достигнали пълен обем, в резултат на високия воден приток. Няма опасност за населението по поречието на река Арда.

Започна източването на вода от язовир "Асеновец", край Сливен, за да се предотврати опасността от преливането му. Шуменският язовир "Тича", започна да прелива с 20 кубически метра в секунда.

Наводнени са осем пернишки и радомирски села.

В село Негованци, откъдето вчера бяха евакуирани четирима души, водата е спаднала до един метър в дворовете на около 30 къщи.

Имало е опасност за живота на двама от евакуираните, които са отказвали да напуснат домовете си, но в последствие са изведени с лодка.

Центърът, жилищни и стопански постройки на съседното село Бобораци, също са залети.

От "Гражданска защита" съобщиха, че в наводнените села в пернишко и радомирско няма хора, чиито живот да е непосредствено застрашен от придошлата вода.

По-сериозни наводнения в пернишко и радомирско днес имаше в селата Негованци, Бобораци, Прибой, Ярджиловци, Пещера и Жабляно. Наводнени са приземните етажи на къщите и много стопански постройки. В Бобораци е залят и центърът на селото, където се намира единствената чешма с питейна вода за местните жители.

"За пръв път се наводняваме. Обаче гледайте надоле покрай шосето няма канализация и канавки и въобще няма водата къде да се изтегли", казва Славчо Василев от с . Бобораци. 

"Фураж що имаше покрай кравата тамока, сеното също го натопи и други работи. Сега кво да ти кажа не съм влизал щото е до коленете вътре водата и у бараката и у кошарата", разказва Крум Маринов, с. Бобораци. 

По стените на къщите в съседното село Негованци се вижда докъде е стигала водата вчера.

Метър и половина вода е имало вчера в част от дворовете в Негованци. Днес част от водата се е оттеглила, но около 30 къщи все още са залети с вода.

В Негованци днес очакваха да пуснат тока, спрян вчера за наводнението или да докарат газ и свещи в смесения магазин.

"Около 30 къщи са в бедствено положение. Наводнени са мазетата. До първия етаж е стигнала водата. Това е 1,5 - 2 метра може да се каже. Реката беше 3-4 метра наводнена", описва бедственото положение Василка Георгиева, кметски наместник на с. Негованци.  

С багери "Гражданска защита" днес правеше дренажи, за да отводни залетите села. Една от причините за наводнението, според местните са непочистените корита на реките.

"Снежната покривка в тези населени места беше 80 сантиметра до метър и в рамките на 2 дни обилното снеготопене - това е главната причина и основната причина според мен е, че в тези места почвата е такава, че много бавно поема огромните количества вода", коментира Александър Янков, началник на "Гражданска защита"- Радомир.

Черквата в село Негованци също е наводнена. Водата при олтара достига до метър дълбочина. Нивите между наводнените села също са покрити с вода.

Отменено е бедственото положение в общините Рудозем, област Смолян и Антоново, област Търговище.

Без ток са 404 селища в страната. Без вода са 66 населени места.

Организирано е снабдяването със строителни материали за възстановяване на щетите по обществените и жилищни сгради, поразени от смерча в Смолянска област, съобщи министър Филиз Хюсменова.

В Кърджалийско без ток са 125 населени места. По-голяма част от авариите по елктропроводите са в резултат на паднали дървета върху тях. Без вода са 29 селища. Преливат част от микроязовирите в общините Крумовград, Черноочене, Кирково, Кърджали и Момчилград, опасност за населението няма.

Започна източването на вода от язовир "Асеновец" край Сливен, за да се предотврати опасността от преливането му.

Шуменският язовир "Тича" започна да прелива с 20 кубически метра в секунда. Язовирът е най-големият водоем в региона и захранва населението на Шумен, Търговище и Велики Преслав. Някои участъци от железопътната линия Смядово - Шумен са наводнени вследствие на обилното снеготопене и дъждовете, и влаковете се движат с ограничена скорост по тази линия.

В област Габрово без ток са 19 населени места. Преливат 18 от общо 32 микроязовира без опасност за населението.

60 студенти и 40 деца са останали изолирани в хижа "Плевен", област Ловеч, поради прекъсване на пътя към хижата. Организирано е почистването на пътя и осигуряване на достъп до хижата.

В област Търговище без електроподаване са 34 населени места. Седем аварийни групи на "Електроразпределение" работят по възстановяване на електроподаването.

Ситуацията във Великотърновско след ураганния вятър и придошлите реки се нормализира.

Районите около Янтра, които пострадаха от рязкото покачване на нивото й, започват бавно да се връщат към обичайния си ритъм на живот.

Късно тази нощ във Велико Търново река Янтра преля от коритото си. Една от причините за пълноводието й е, че че в нея водите си вливат още две реки - Дряновската и Белица. Наводнението отряза пътя на няколко души до техните домове.

Нивото на водата започна да пада още в ранните часове на деня. Повечето от живеещите около реката използваха хубавото време, за да поправят нанесените щети.

Според прогнозите, нови скокове на нивото не се очакват.

В хижа "Плевен", община Априлци втори ден са блокирани  около 60 студенти от Медицинския институт в Плевен и 40 деца от лагер за обучение на планински спасители. Всички са осигурени с храна и отопление. Пътят към хижата е проходим и продължава неговото разширение с две машини на Държавното лесничейство.