Мнението във Великобритания е разделено на две - "за" и "против" брака им, но известна столична портретистка е убедена, че той непременно ще се състои, защото по нейни наблюдения всеки човек изпитва влечение към някого въз основа на определени черти на лицето. Според художничката съчетанието между чертите на принца и Камила гарантира неразривна връзка между тях.

Сузи Малин е автор на книгата "Любов от пръв поглед". Тя изследва ролята на подсъзнателното във формирането на една връзка. Тя разделя този тип отношения на 4 категории и смята, че връзката между Чарлз и Камила е основана на първичната връзка.

Според нея, има много ярко изразена прилика между Камила Паркър-Баулс и бавачката на принц Чарлз - Мейбъл Андерсън. И двете жени имат много близки, почти взаимозаменяеми черти на лицето. А бавачката е била непосредствено до принца през цялото му детство - до голяма степен съпроводено от отчуждение и регулирано от строгите правила на дворцовия протокол.

"Това обяснява защо най-блестящата жена в света не е успяла да задържи сърцето на Чарлз, фактически тя принадлежи на друга категория, на категорията на хармонията, която е категория на естетичната любов. Те наистина са имали едни и същи лицеви пропорции, може да забележите голямо сходство и аз вярвам, че Чарлз наистина я е обичал. Работата е там, че категорията в която Чарлз и Камила попадат, е "прима копула". Това е, когато даден човек прилича на първата връзка, и в този случай това е много-много силна обич защото всеки се стреми към първичната обич, която е познал още от люлката", посочва портретистката.