Сигналът за опасния хляб е подаден днес.

"Първоначално смятахме, че вътре има само стъкло, но впоследствие, когато направихме по-добър оглед на хляба се разбра, че вътре имаме живак", разказва Емил Георгиев, председател на Съюза на потребителите - Хасково.

Консумацията на живак може да доведе до тежко стомашно разстройство, бъбречни увреждания и дори отряване с фатален край.

Експертите имат само едно обяснение как живакът е попаднал в хляба:
"Вероятно, когато са мерили температурата на тестото с живачни термометри, въпреки предписанията на санитарните органи, че температурата на тестото не трябва да се мери с живачни термометри, а с термометри със спирт."

Смята се, че е намерен производителят на хляба, но от същата фирма отричат продукцията да е тяхна.

"Подобни термометри не използваме, живачни, нашите са електронни и не смятам, че хлябът е наш", категоричен е Бюрхан Юсеин, управител на фирма.
"Допускате ли саботаж?"
"Не искам да коментирам нищо в момента по този въпрос."

Според специалистите, живакът е попаднал в хляба преди изпичането му. Със случая се занимава и полицията, а по предписание на санитарните инспектори пекарната е затворена от днес.