Първият сигнал за възможно отлагане на присъединяването на България и Румъния към Шенген дойде вчера от Франция и Холандия, които се обявиха за тази идея заради занижения контрол по границите и трафика на нелегални бежанци.

Позицията на България е, че правителството ще продължи с радикалните реформи в борбата с престъпността и корупцията и реформирането на съдебната система.

Досега желанието и плановете на страната ни са: присъединяване през март 2011 г и покриване на техническите изисквания за членството до края на тази година.

Франция и Холандия обаче искат включването ни към пространството за свободно движение да не бъде преди лятото на следващата година.

"Това винаги е било политическо решение, в крайна сметка, но на база на техническите критерии. Ако ние не изпълним техническите критерии, ако оценката декември месец е негативна, тогава и Господ не може да ни направи политическо решение, с което да се присъединим”, коментира външният министър Николай Младенов.

"България края на годината ще бъде готова и ще изпълни критериите за членство в Шенген. Смятам, че с оценките и сигналите, които идват от нашите партньори в Европа, нямаме сериозни притеснения за оценката, която се дава за надеждна външна граница на България” допълни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.