Ако до края на август няма резултати по изложените в декларацията до Министерството на земеделието и храните искания на ветеринарните лекари, може да се стигне до ефективни протести, заяви пред журналисти председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев. Той се включи в днешния символичен протест на регионалните колегии от Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен и Пловдив, проведен на Крънското ханче край Казанлък. Повече от 100 представители на съсловната организация се включиха в него. Отслужен бе молебен за здравето на ветеринарите, семействата им и българското животновъдство.  

"Искаме да бъдем контролирани, а не администрирани, правоспособността на колегите да се определя от съсловната организация, а не от контролния орган, в лицето на държавната администрация", каза д-р Йордан Бойчев.

Заради тромавата процедура с обществени поръчки за ваксини за животните са пропуснати сроковете, което вече доведе до неприятни последици, коментираха още членове на ръководството на Българския ветеринарен съюз. Те подчертаха, че вече са регистрирани няколко случая на антракс.

Ветеринарите протестират още срещу липсата на ефективен контрол върху разпространението на лекарства и остатъчните вещества в суровините от животински произход, както и срещу забавянето на плащания за профилактични прегледи и ваксинации на животните.

Те настояват за реформа и за диалог с Министерството на земеделието и храните, от който и двете страни имат полза, за ясни правила, за засилен контрол на разпространението на ветеринарномедицинските препарати, за повече информация от държавата за разпространението на инфекциозните заболявания. Според тях състоянието на пазара за продажба на лекарства и препарати граничи с анархията. Медикаменти за лечение на животни се продавали безконтролно по тържища и пазари.