Концепцията за пенсионна реформа и актуализацията на държавния бюджет се обсъждат от социалните партньори. Предложението на правителството е за увеличаване на минималния стаж за пенсиониране с три години от 1 юли догодина и отпадането на точковата система. В дневния ред на съвета беше и проект за актуализация на бюджета. Подробностите предаде Константин Караджов, който следи заседанието на социалните партньори:

Тристранката заседава днес по инициатива на вицепремиера Симеон Дянков. Работодателите настояват за по-бърза пенсионна реформа. Причината е застаряването на населението. Освен вдигането на стажа с три години, ще се обсъжда и овладяването на течовете в системата, които идвали от прекалено ранното пенсиониране и от прекалено големия брой инвалидни пенсии.

Работодателите искат още по-голямо намаляване на осигурителните вноски, като синдикатите са против и на свой ред предлагат да се върне защитата работникът да не може да бъде уволняван три години преди пенсия.

Социалните партньори обсъждат и актуализацията на бюджета от 1 юни. В най-новия проект на кабинета дефицитът е 4,8%, а оценката за по-малко приходи е 2 млрд., лева, които ще дойдат от ДДС, акцизи и корпоративен данък.

Според председателят на БСК Божидар Данев проектът за актуализация на бюджета е добро постижение, защото за първи път държавата поема негативите от икономическата криза, предаде БТА. За първи път бюджетът отразява балансирани виждания на синдикати, работодатели и правителство, посочи той.

По думите на Данев дефицитът ще се бори чрез съществено намаляване на разходната част. Финансирането от фискалния резерв, ако има такова, ще бъде мостово - могат да се вземат от там пари, докато задействат останалите антикризисни мерки, но след това ще бъдат върнати.  Очакват се доста приходи и от приватизацията на миноритарни дялове.

Работодателите и синдикатите са предложили и някои министерства и институции, за които не е предвиждано намаляване на разходите, да помислят за съкращаване на разходите чрез приватизация на обекти, които обслужват  и аутсорсване на
дейности. Данев даде пример с имотите на  Министерството на отбраната, както и възможности за аутсорсване на дейността на МВР по даване на номерата на колите. Намаляване на разходите на Народното събрание по думите на Данев би било добро политическо послание. Според лидера на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев някои "свещени крави" трябва да покажат също, че поемат част от негативите на кризата.

Обсъждането на пенсионната реформа е отложено за началото на следващия месец. Социалните партньори очакват аналитични данни за социалните разходи  от бюджета на НОИ, какви са плащанията към инвалидите, които не са инвалидизирани поради трудова дейност, какъв е недостигът на средства за пенсиите на служители от първа и втора категория на МО и МВР.