Тази година Възкресение Христово се отбелязва на една и съща дата от всички християни - православни, католици и арменци. От Русе, където вярващите и от трите църкви се събират вече по традиция в нощта на Възкресението и празнуват заедно, предава Марина Цекова:

Отец Стефан и Отец Валтер са символите на единението между вярващите в Русе навръх Великден. Разделени само от една улица, на която са и двата храма, те са заедно и приветстват Възкресението Христово.

"Аз не знам никъде другаде по света два храма да са един срещу друг, но изключително се радвам, че при нас е така. Довечера в полунощ- ще си разменим братска прегръдка, братско целувание, и да се поздравим взаимно с Христос Воскресе”, каза отец Стефан.

"Една голяма радост, радост за двете църкви и за цялата християнска църква да си пожелаем най-хубави неща в живота, защото Христос е възкръснал. Това, което още повече можем да направим, е да не избягат хората от Бога, да разберат, че Бог е Любов”, допълни отец Валтер.

Отец Стефан се притеснява от формалното извършване на така наречените ритуали в църквата

"Вината на учителя винаги е по-голяма от тази на ученика. Вината на пастора е основната, не бива да хвърляме вината върху хората - това, че те не знаят, не разбират. Например вчерашиня ден наблюдавах поток от хора, отишли във всички църкви, за да извършат един безсмислен ритуал”, коментира отец Стефан.

В православния храм все по-рядко идват млади хора, обяснението за това е, че сърцата им са обърнати към светското, а не към вярата, казва богословът Радил Кошовски:

"Може би в България трябва станат двете неща едновременно - църквата, науката и младите. Обърнете внимание, че в България няма млади свещеници. Примерно свещеник на 28- 30 години няма. Не ви ли прави впечатление?”.

Общият празник предстои. На него ще дойдат и християните от арменската църква, които нямат служба през нощта

"Тогава дори не можеш да разбереш кой православен, кой католик, това изобщо няма значение. Важното е, че всички сме християни и че всички носим в сърцето си този голям празник и това голямо чудо на Възкресението, че го изживяване заедно. И трябва да бъде така”, заяви Елена Димитрова.